Latihan Soal dan Pembahasan Ulangan Umum Bahasa Inggris Kelas 6 Semester 1




Latihan Soal dan Pembahasan Ulangan Umum Bahasa Inggris Kelas 6 Semester 1

 


        SOAL 1

 

        Read the text below!

 

On Sunday, Tom gets up at 10 o'clock. Then he reads his newspaper in the kitchen. He has breakfast at 11.30 and then he telephones his mother in Scotland.

In the afternoon, at 1.00, Tom plays tennis with his sister and after that, they eat lunch in a restaurant. At 6.00, Tom swims for one hour and then he goes by bike to his brother ́s house. They talk and listen to music.

Tom watches television in the evening and drinks a glass of Jack Daniel's whiskey. He goes to bed at 11.30.

 

Answer the questions below!


1.     What time does Tom have breakfast on Sunday?

a.     11.30 am             c. 6.00 pm

b.     10 o'clock            d. 1.00 pm

2.     Who does he telephone in the morning?

a.     his mother            c. his brother

b.     his father             d. his sister

3.     Where does his mother live?

a.     In New Zeland    c. In Scotland

b.     In Lala Land        d. In Sea Land

4.     What time does he play tennis with his sister?

a.     11.30 am              c. 6.00 pm

b.     10.00 am              d. 1.00 pm

5.     How long does Tom swim for?

a.     one hour              c. three hour

b.     two hour              d. four hour

6.     How does Tom go to his brother's house?

a.     by busway           c. by bike

b.     by motorcycle     d. by ojek

7.     What does Tom drink in the evening?

a.     a glass of tea       

b.     a glass of milk

c.     a glass of Jack Daniel's whiskey

d.     a glass of boba drink

8.     What time does Tom go to bed?

a.     11.30 am              c. 6.00 pm

b.     11.30 pm              d. 1.00 pm      

       

9.     What is Tom doing at 11.30 pm?

a.     Playing tennis     

b.      Breakfast

c.     watching television                    

d.      Go to bed                                   

10.  What is Tom doing in the afternoon at 1.00?

a.     Breakfast                        

b.     Swims

c.     Playing tennis                             

d.     watcing television

.

Pilihan Ganda Kompleks

11.  Which sentence is true?

a.     Tom gets up at 10 o'clock          

b.     Tom plays tennis with his sister

c.     Tom plays tennis with his uncle

d.     Tom gets up at 11 o'clock

12.  Which sentence is true?

a.     Tom watches television in the evening

b.     Tom watches television in the morning

c.     Tom swims for one hour

d.     Tom swims for two hour

 

TRUE or FALSE?

13.  Tom gets up at 10am on Sundays. ______

14.  Tom reads the newspaper in the lounge___

15.  His father lives in Scotland. ___________

Pembahasan :

 

On Sunday, Tom gets up at 10 o'clock

(pada hari minggu, Tom bangun jam 10 )

Then he reads his newspaper in the kitchen.

( Kemudian dia membaca korannya di dapur)

He has breakfast at 11.30 and then he telephones his mother in Scotland.

(dia sarapan jam 11.30 dan kemudian dia menelpon ibunya di Scotland)

In the afternoon, at 1.00, Tom plays tennis with his sister and after that, they eat lunch in a restaurant.

(Pada siang hari pada pukul 1.00 Tom bermain tenis dengan saudara perempuannya kemudian mereka makan siang di restoran)

At 6.00, Tom swims for one hour and then he goes by bike to his brother ́s house.

(Pada pukul 6.00 Tom berenang selama satu jam dan kemudian dia pergi mengendarai sepeda kerumah saudara  laki-laki nya)

They talk and listen to music.

(Mereka berbincang dan mendengarkan music)

Tom watches television in the evening and drinks a glass of Jack Daniel's whiskey.

(Tom menonton tv pada malam hari dan minum segelas Jack Daniel’s Whiskey)

 He goes to bed at 11.30.

(Dia beranjak ke tempat tidur pada pukul 11.30)

 

1.     What time does Tom have breakfast on Sunday?

( Jam berapa tom sarapan pada hari minggu?)

Jawaban : B. 10.00 O’clock (jam 10)

 

2.     Who does he telephone in the morning?

(Siapa yang ia telpon dipagi hari?)

Jawaban : A.  his mother (Ibunya)

 

3.     Where does his mother live?

(Dimana ibunya tinggal?)

Jawaban : . C. In Scotland ( di Scotland)

 

4.     What time does he play tennis with his sister?

(Jam berapa dia bermain tenis dengan saudara perempuannya?)

Jawaban : D. 1.00 pm (jam 1 siang)

 

5.     How long does Tom swim for?

( Berapa lama Tom berenang? )

Jawaban : A one hour (satu jam)

 

6.     How does Tom go to his brother's house?

(bagaimana tom pergi kerumah saudara laki2nya?)

Jawaban : C. by bike (mengendarai sepeda)

 

7.     What does Tom drink in the evening?

(Apa yang diminum tom dimalam hari?)

Jawaban : c. a glass of jack daniels whiskey

 

8.     What time does Tom go to bed?

(Jam berapa Tom beranjak ke te 11.3mpat tidur?)

Jawaban : d. 11.30 pm (jam 11.30 malam)

 

9.     What is Tom doing at 11.30 pm?

(apa yang dilakukan Tom jam 11.30 pm?)

Jawaban: Go to bed (Beranjak ke tempat tidur)      

          

10.  What is Tom doing in the afternoon at 1.00?

(Apa yang dilakukan Tom jam 1.00 siang?)

Jawaban : B. Playing tennis ( bermain tenis)

 

Pilihan Ganda Kompleks

11.  Which sentence is true?

(Jawaban dibawah ini yang benar adalah?)

Jawaban : A. Tom gets up at 10 o'clock (Tom bangun jam 10.00)

                 B. Tom plays tennis with his sister (Tom bermain tenis dengan saudara perempuannya)

 

12.  Which sentence is true?

(Jawaban dibawah ini yang benar adalah?)

Jawaban : A. Tom watches television in the evening

                 B. Tom swims for one hour

 

TRUE or FALSE?

13.  Tom gets up at 10am on Sundays. TRUE

14.  Tom reads the newspaper in the lounge. FALSE

15.  His father lives in Scotland. FALSE


 

SOAL 2

 

The Way of the Corn Breeds

The corn is Indonesia's staple food. Madura area is the largest corn producing regions. How to grow of corn :

1.              Planting a seeds in the fields

2.              Corn will grow 3-4 days

3.              The Corn can be harvested after 3 months

A corn will produce a flower. The corn flower have fine hair, which has pollen. The pollen will fly when the wind blows. Pollen which is carried by the wind, will fall on the stigma located at the bottom of the flower on the corn tree. When fertilization is occurs, the corn fruit will be harvested when the corn hair is brown.

 

1.     Where the largest corn producing regions in Indonesia?

a.     Aceh                c. kalimantan

b.     Madura            d. papua

2.     When will the corn begin to grow?

a.     3-4 days               c.  5-6 days

b.     4-5 days               d.  6-7 days

3.     Corn fruit will be harvested when the corn hair is…

a.     Red                      c. Brown

b.     Yellow                 d. White

4.     When will the corn can be harvested ?

a.     After 3 months    c. After 5 months

b.     After 4 months    d. After 6 months

5.      The corn flower have fine … which has pollen

a.     Hair                     c. Leaf

b.     Stone                   d. Fiber

 

Pembahasan

The Way of the Corn Breeds

(cara jagung berkembangbiak)

The corn is Indonesia's staple food. Madura area is the largest corn producing regions. How to grow of corn :

(Jagung adalah makanan pokok di Indonesia. Madura adalah area terbesar yang memproduksi jagung. Berikut adalah cara jagung tumbuh:)

1.     Planting a seeds in the fields

2.     Corn will grow 3-4 days

3.     The Corn can be harvested after 3 months

(1.   Tanam biji di ladang

(2.   Jagung akan tumuh 3-4 hari

(3.   Jagung dapat dipanen setelah 3 bulan

 

A corn will produce a flower. The corn flower have fine hair, which has pollen. The pollen will fly when the wind blows. Pollen which is carried by the wind, will fall on the stigma located at the bottom of the flower on the corn tree. When fertilization is occurs, the corn fruit will be harvested when the corn hair is brown.

(Jagung akan memproduksi bunga. Jagung memiliki rambut halus, yang mengandung serbuk sari. Serbuk sari akan terbang Ketika angin bertiup. Serbuk sari dibawa oleh angin, akan tebang k etas lokasi stigma di bawah bunga pada pohon jagung. Ketika pembuahan berlangsung, buah jagung akan dapat dipanen Ketika bunga jagung berwarna kecoklatan)

 

1.     Where the largest corn producing regions in Indonesia?

(Dimana daerah yang memproduksi jagung terbanyak?)

a.     Aceh                          c. kalimantan

b.     Madura                      d. papua

            Jawaban: B. Madura

2.     When will the corn begin to grow?

(Kapan jagung akan mulai tmbuh?)

a.     3-4 days                     c.  5-6 days

b.     4-5 days                     d.  6-7 days

Jawaban: a. 3-4 days (3-4 hari)

3.     Corn fruit will be harvested when the corn hair is…

(buah jagung akan dapat dipanen Ketika bunga jagung berwarna…)

a.     Red (merah)              c. Brown  (kecoklatan)

b.     Yellow(kuning)         d. White (putih)

Jawaban : C. Brown (kecoklatan)

4.     When will the corn can be harvested ?

(kapan jagung dapat dipanen?)

a.     After 3 months                      c. After 5 months

b.     After 4 months                      d. After 6 months

Jawaban: a.After 3 months (setelah 3 bulan)

5.      The corn flower have fine … which has pollen

(jagung memiliki…..halus yang mengandung serbuk sari)

a.     Hair                           c. Leaf

b.     Stone                         d. Fiber

Jawaban: a. (hair)


SOAL 3



1.     The animals that breed by laying eggs called________________________

2.     The example of ovivar animals is_____________________________________

3.     The animals who giving birth is_____________________________________

4.     The example of vivipar animals is___________________________________

5.     The animals that breed by laying eggs at once giving birth is______________

6.     Snakes are examples___________animals

7.     Cow are examples_____________animals

Pembahasan :

1.     The animals that breed by laying eggs called Ovivar

2.     The example of ovivar animals is Chiken

3.     The animals who giving birth is Vivivar

4.     The example of vivipar animals is Cow, cats, and elephant

5.     The animals that breed by laying eggs at once giving birth is Ovovivipar

6.     Snakes are examples Ovovivipar animals

7.     Cow are examples Vivipar animals

 

SOAL 4



1.     The proclamation of Indonesia Independence carried out on__________

2.     The text of the proclamation was written at house of________________

3.     The compilers of the proclamation text are Ir. Soekarno and __________

4.     Text of the proclamation was typed by____________________________

5.     The red and white flag that was sewn by__________________________

 

Pembahasan:

 

1.     The proclamation of Indonesia Independence carried out on : August 17, 1945

2.     The text of the proclamation was written at house of : Admiral Tadashi Maesa

3.     The compilers of the proclamation text are Ir. Soekarno and : Drs. Moh Hatta, Mr. Achmad Soebardjo

4.     Text of the proclamation was typed by: Sayuti Melik

5.     The red and white flag that was sewn by: Mrs. Fatmawati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asking Personal Information


A. Read the conversation below!


A : Hello, how are you?

B : I am fine, thanks.

A : What is your name?

B : My name is Sasha.

A : Where do you come from?

B : I come from Jakarta.

A : Where do you live?

B : I live in Garut.

A : Who do you live with?

B : I live with my family.

A : How old are you?

B : I am fifteen years old.

A : Where and when were you born?

B : I was born in Jakarta on March 2

A : Where do you study?

B : I study in SMPN Garut 1.

A : What is your father’s name?

B : My father’s name is Tony.

A : What is your mother’s name?

B : My mother’s name is Abby.

A : How many brothers do you have?

B : I have one brother.

A : How many sisters do you have?

B : I don’t have any sister.

A : What is your telephone number?

B : My telephone number is 253 698.

A : What is your hobby?

B : My hobby is studying.

A : What is your favorite color?

B : My favorite color is red.

A : What is your favorite subject?

B : My favorite subject is Mathematics.

A : What is your favorite food?

B : My favorite food is fried rice.

A : What is your favorite drink?

B : My favorite drink is orange juice.

A : What is your favorite fruit?

B : My favorite fruit is apple.

A : What is your favorite vegetable?

B : My favorite vegetable is carrot.


 

 

Komentar

Postingan Populer